Kukkola, kylä kosken äärellä

 

Tornionjoki on Itämeren alueen suurin vapaa joki, jossa on luontaiset lohi- ja meritaimenkannat. Kukkolankoski on Tornionjoen helmi, se on Suomen suurin valjastamaton koski. Koski virtaa vapaana, jäätymättä läpi koko vuoden.

Kosken äärellä on Kukkolan kylä. Kylä on yksi Tornionjokivarren vanhoista kylistä ja kylässä oli monta taloa jo 1500- luvulla. Kaunista kulttuuri-ja luonnonympäristöä löytyy etenkin Kukkolankosken ympäristöstä. Koskialueella ovat säilyneet monet kalastukseen liittyvät vanhat perinteet näihin päiviin asti. Kukkolankosken kulttuurimaisemaan kuuluvat koskialueen perinteiset rakennukset sekä kalastukseen liittyvät rakennelmat rajajoen molemmin puolin. 

Talvinen perinnekalastus

 

Sen tietää, että soon puhasta, ko se klumpeaa kylmässä koskessa...

Siikakartanon rannasta johtaa kävelyreitti koskikentälle jossa tutustumme Kukkolankosken talvikalastukseen, mateen pyyntiin merroilla.

Kalastaja esittelee mateen mertapyyntiä koskella. ..Nostama merrat ja katothan saathinko mithän..

Matikka on keskitalven kala...

Made on aktiivinen kylmässä vedessä – se etsii ahkerasti silloin ravintoa ja lisääntymispuuhansakin se on ajoittanut talvikuukausille tammi-helmikuulle.  Made elää meressä ja järvissä sekä hitaasti virtaavissa joissa.  Mateiden kulkureitit kulkevat usein virtausten mukaan. Virtausten kohdalla pohja on kovempi kuin seisovassa vedessä.
Made valitsee mieluummin kutupaikakseen kovemman kuin mutapohjaisen pohjan. Kalojen olinpaikat muuttuvat virtausten muuttuessa. Made kutee vuodesta toiseen samoilla alueilla, joten vanhoilla kalapaikoilla on vilskettä kudun lähestyessä.

 

Pilkintä on suomen suosituin talvikalastusmuoto.

 

 

Koskikentältä palaamme Siikakartanon rantaan ahventa pilkkimään. Kairataan reiät ja valitaan ottipilkki, laitetaan mato koukkuun ja odotetaan...

Tämä ohjelma sopii kaikille. Pilkkimisen viehätyksenä on paitsi saaliin saamiseen liittyvä jännitys, myös luonnosta ja ulkoilusta nauttiminen.

Ja mikä on mukavampaa kuin istua jäällä pilkillä auringon paistaessa tai . . pilkkiminen on jännittävää puuhaa ja hyvillä varusteilla ei kylmyys haittaa.

Säänmukaiset vaatteet, jaamme tarvittavat ulkovarusteet, kelkkahaalarin, kengät, pipon ja kinttaat. Pilkkiessä istutaan tai seisotaan paikallaan sen enempää liikkumatta.

Käytettävät vieheet ovat pystypilkki ja mormuska eli painokoukku. Pystypilkki toimii parhaiten, kun kala on hyvällä syönnillä, kun taas mormuskalla saa kalaa huononkin syönnin aikana.

Pilkinnän perustoimenpiteet, laske pilkki ottisyvyyteen, vedä yksi pitkä ylös- alas liike houkuttamaan kaloja lähistölle, odota hetki , tee pienempiä liikkeitä - teräviä nyppyjä - vaihtelevin väliajoin, odota heti ja toista toimenpiteet... Jos kalaa ei ala kuulua 15-20 minuuttiin vaihdetaan paikkaa, muutamankin metrin muutos voi riittää.
Kun kala tärppää, tee nopeasti pieni vastanykäisy ja nosta kala pinnalle vetämällä siima jäälle. Mahdolliset saaliskalat - Suomen kansalliskalaksi nimetty ahven, ja hauki, särki, made.

Pilkkiretki sopii hyvin virkistäytymispäivän ohjelmaksi tai rennoksi ohjelmaksi asiakastilaisuuksiin.

Pilkkiohjelman hinta on 68e aikuiset ja  30e lapset 4-14 vuotta.
Suositeltava ryhmän minimikoko on neljä aikuista. Ohjelman kesto on noin kaksi tuntia.

Yhteydenotot ohjelmajärjestelyille p. 0400 692301  tai sähköpostilla info@nordicsafaris.com