Poroerotus

 

Poro

Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat oleskelualueitaan vuodenaikojen mukaan laiduntaen keväällä ja kesällä mielellään suomailla, syksyllä kuusikoissa. Kesällä poro syö pensaiden lehtiä, ruohoa ja heiniä. Talvisin mäntykankaiden jäkälä on poroille elintärkeää, sekä puhtaasta luonnosta saatava luppo.
Poroja on Lapissa noin 200 000. Poronomistajia, poromiehiä on kaikkiaan noin 6 000. Omistaja tunnistaa poronsa korvaan tehdystä merkistä.

Poroerotus

Syksyllä omistajat kokoavat jälleen porolaumansa ja teurasporot erotetaan laumasta. Sanoin erotetaan muiden paliskuntien eli vieropaliskuntien porot ja viedään omille paliskunnille.
Erotustilaisuudessa erotetaan elo- ja teurasporot laumoista.

Mahdollisuuksen mukaan osallistumme poroerotuksen eri työvaiheisiin
poromiesten opastamina. Ajamme porotokan pyöreään aitarakennelmaan, kirnuun, jossa poro lassotaan suopungilla kiinni jonka jälkeen poron kunto tutkitaan ja sen omistajan määritellään korvamerkin perusteella. Poroerotus varsinaisena tapahtumana on koko päivän kestävä ohjelma. Päivän aikana siirrytään poroerotuspaikalle ja tutustumme työtehtäviin. Varsinainen työ alkaa illan jo hämärtyessä ja päättyy noin puolenyön aikoihin. Ruokailut on järjestetty maastossa.

Tiedustelut ja poroerotusohjelman hintatiedot
numerosta
 p. 040 755 1858 , tai sähköpostilla info@nordicsafaris.com

Safaripaketti sisältää auto- ja mahdolliset moottorikelkka tai mönkijä kuljetukset, oppaan, poroerotus työohjelman, talviasusteet; suojahaalarin, kengät ja käsineet. Ruokailut: lounaan ja päivällisen, kahvi/tee tarjoilut. Suositeltava ryhmän minimi koko on 5 henkilöä. Mahdollisuus lisäpäiviin. 
Osin tapahtumat eivät sovellu alle 16 vuotiaille. Mahdolliset poroerotuspaikat ovat Ylälapissa käsivarrenpaliskunnan, Kemi-Sompion paliskunnan ja Sodankylän ympäristön alueella. Erotusohjelma on mahdollista suorittaa loka-tammikuun aikana ja paikka määritellään ajan ja porotilanteen mukaan.
Lähtöpaikat ovat ; Kemi - Tornio, Rovaniemi,Ylläs, Levi tai Luosto. Tilausvahvistuksessa kerrotaan suorituspaikka.