Hyvä tietää moottorikelkkailusta

Moottorikelkkailusta on tullut yhä suositumpi talvinen liikkumismuoto. Suosio on kuitenkin tuonut tullessaan myös haittoja; onnettomuuksia sattuu tämän tästä. Haittojen torjumiseksi kelkkailua varten on annettu omia sääntöjä. Niiden tunteminen ja noudattaminen on perusedellytys turvalliselle kelkkailulle.  
Lisätietoa LIIKENNETURVA Teksti: Lasse Saharinen, Petri Niska

 

Opastetut moottorikelkkasafarit

Moottorikelkkasafarit ovat paketteja, jotka sisältävät kelkkavuokran, polttoaineet sekä talvimatkailuun soveltuvat asusteet eli kelkkahaalarit, kengät, kypärän ja käsineet. On syytä huomioida että näillä safareilla moottorikelkan kuljettajan pitää olla 18 vuotta täyttänyt ja voimassaolevan, moottorikelkan ajamiseen oikeuttavan ajokortin haltija. Moottorikelkkailussa pätevät samat tieliikennelait ja -asetukset kuin autoilussakin. Osallistujien vastuulla on huolehtia oma ajokuntonsa.  Turva- ja ajo-ohjeet läpikäydään ennen retkelle lähtöä.

Pukeutuminen ulkoaktiviteetteihin ja kelkkasafarille

Muistathan kerrospukeutumisen perusteet, tässä vinkkejä henkilökohtaisista varusteista safarille;

Aluskerros, lähimpänä ihoa on aluskerros. Kun alin kerros pysyy kuivana, olomme pysyy mukavana - märkä vastaavasti tuntuu kylmältä. Toimivat aluskerroksen vaatteet tehdään keinokuiduista. Keinokuidut siirtävät kosteutta erittäin tehokkaasti ja pitävät olon kuivana.

Välikerros - välikerroksen vaatteet ovat kevyitä sekä huokoisia ja ne sitovat itseensä paljon ilmaa. Välikerroksen vaatteilla säädellään ulkoilijan lämpötilaa. Niiden valinta riippuu ulkoilman lämpötilasta.

Kelkkasafarille suositellaan seuraavia asusteita;
Aluskerros hengittävää materiaalia,  esimerkisi ns. tekninen alusvaatekerta / lämpökerrasto.  
Välikerros, - housut: fleeceä, puuvillaa, sellaiset mukavan väljät , paita: korkea kaulus, pusakka: villaa, tai fleeceä ja sukat,  puuvillasukat villasukkien alle.

 

Jaettava safarivarustus Pohjolan Safareilta:   - kelkkahaalari, - kengät, - villasukat, - kypärälakki, - kypärä ja - käsineet.  


Vakuutukset ja vahingot

Safareilla käytettävät moottorikelkat on Suomen Liikennevakuutuslain mukaan liikennevakuutettu. Vakuutus kattaa kuljettajan ja matkustajien onnettomuudessa loukkaantumisesta aiheutuneet hoitokulut. Lisäksi vakuutus kattaa Liikennevakuutuslain mukaisesti moottorikelkalla ajettaessa aiheutuneet henkilövahingot sekä syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuusvahingot kokonaisuudessaan. Suosittelemme riittävän kattavan henkilökohtaisen matkavakuutuksen hankkimista.
Safarille osallistuvat ovat vastuussa moottorikelkalle aiheuttamistaan vahingoista. Omavastuuosuus on enintään EUR 1000 / moottorikelkka tai korjauskulut.

Huomioitava lisäohjelmissa

Pohjolan Safarit ei ole vastuussa henkilövahingoista eikä aineellisista vahingoista, jotka aiheutuvat safarin tai viikko-ohjelman muissa aktiviteeteissa.

Muutokset mahdollisia -  Turvallisuus ensin  - Safety first !

Pidätämme oikeuden muuttaa retkien reittejä ja kestoa tarvittaessa sää ja lumiolojen mukaisesti tai turvallisuussyistä ja osallistujien mukavuuden vuoksi. Pidätämme myös oikeuden keskeyttää safarin, jos osanottaja saattaa aiheuttaa vaaratilanteen itselleen tai muille. Suosittelemme riittävän kattavan henkilökohtaisen matkavakuutuksen hankkimista.

Moottorikelkkailun perussäännöt sisältyvät maastoliikennelakiin.

Sen mukaan moottorikelkkaa käytetään pääsääntöisesti maastossa ja moottorikelkkailureiteillä.

Kelkkailureitillä on soveltuvin osin samat säännöt kuin muun tien ajoradalla. Ajokortti tarvitaan. Moottorikelkkailureitti on tieliikennelain tarkoittama tie. Näillä reiteillä ja muilla tieliikennelain tarkoittamilla teillä ajettaessa moottorikelkan kuljettajalla tulee olla vähintään T-luokan ajokortti. Ajokortti on pidettävä mukana ja vaadittaessa esitettävä liikenteen valvojalle.

Moottorikelkkailureitillä on kaksisuuntainen liikenne. Ajouralla ajetaan oikealla ja ohitetaan vasemmalta.
Välimatka edellä ajavaan on pidettävä sellaisena, ettei päälleajovaaraa ole. 
Moottorikelkkailureitillä tai muulla tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla tulee olla vähintään T -luokan ajokortti. 
Rattijuopumussäännökset koskevat myös moottorikelkkailijaa maastossakin.
Moottorikelkan suurin sallittu nopeus reiteillä ja maastossa maa-alueella on 60 km/h, jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h.
Suojakypärä on kelkkailijan tärkein turva-väline ja pakollinen kuljettajalle ja matkustajalle..

Luonnonsuojelu  

Kelkkailu on ensisijaisesti luonnossa liikkumista ja järkevä kelkkailija toimiikin luonnon ehdoilla; kunnioittaa eläimiä ja luonnon rauhaa. Näin luonnolle aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa.

Pohjolan Safareilla on käytössä dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu- Turvallisuus ja Ympäristöhallintajärjestelmän. Vastaamme luontoarvojen säilymisessä matkailutoiminnassamme. Toimintamme on ekologisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää.