Halti tunturi on Suomen korkein tunturi  

 

Halti on tunturi Suomen ja Norjan rajalla. Suomen korkein kohta sijaitsee Haltin rinteellä pari kilometriä huipusta etelään valtakuntien rajapyykillä 303B (69°18′28.888″N, 21°15′53.954″E).  Geologisesti Halti kuuluu Skandeihin. 

Kilpisjärvi  
Kilpisjärven alueella lumi sulaa kesäkuun alkupuolella ja jäät lähtevät Kilpisjärvestä juhannuksen tienoilla. Monet ylätunturin järvet vapautuvat kuitenkin vasta heinäkuun puolivälissä. Kasvukausi on Euroopan lyhimpiä ja vuoden keskilämpötila on pakkasen puolella. Kilpisjärven seutu sijaitsee maantieteellisesti ja geologisesti ainutlaatuisessa paikassa, jossa Suomen ikivanha noin 2,8 miljardia vuotta vanha peruskallio kohtaa Kölivuoriston verrattain nuoren 400-600 milj. vuotta vanhan kallioperän. Kilpisjärven alueen maisemaa hallitsevat suurtunturit, kuten Saana (1029 m), Termisvaara (1024 m) ja Halti (1328 m).

Ohjeellinen kuvaus safarista


Kuva Enontekiön kirkonkylän Hetan keskustasta, järveltä kuvattuna. Taustalla näkyy vuonna 1952 rakennettu kirkko joka on Enontekiön kuudes kirkko. Sen on piirtänyt arkkitehti Veikko Larkas

Saapuminen Enontekiön Hettaan   

Safari alkaa Hetasta. Jos saavutte lentäen, lähimmät lentokentät on Enontekiön lentokenttä ja  Kittilän lentokenttä. Kuljetus lentokentältä lähtöpaikalle järjestyy sovittaessa. Lähtöpaikalle on hyvä saapua jo edellisenä iltana - ohjelmassa on tutustuminen, varustautuminen ja turva- sekä ajo-ohjeiden läpikäynti. Sauna ja päivällinen on majoituspaikassa.

 

Ensimmäinen safaripäivä - ajetaan hienoa kelkkareittiä Hetasta Kilpisjärvelle 

 


 

Aamupalan jälkeen,  matkatavarat pakataan huoltoautoon ja kelkkasafari kohti Kaldotievaa ja tunturimaastoa alkaa.  Mukava, vaihteleva maastoinen reitti, joka on suhteellisen helppo ajaa. Pian puuraja jää taaksemme ja ympärillä avautuu laaja tunturialue. Syömme eväsvoileivät tunturissa. Illan suussa saavumme Kilpisjärvelle. Sauna ja päivällinen majoituspaikassa.

Toinen safaripäivä - ohjelmassa on käynti Halti tunturilla ja kolmen valtakunnan rajapyykillä


 

Aamupala majoituspaikassa ja toinen upea safaripäivä alkaa. Kilpisjärven kylältä ajetaan mahtavaa Saana tunturia sivuten kohti Halti tunturia. Ainutlaatuinen suurtunturialue avautuu eteemme ja liikkuminen alueella vaatii eritysluvat ja huolellisuutta.  Sään niin salliessa Halti tunturin huipulta avautuu huikaisevat näköalat Norjan vuonoihin. Halti on suomen korkein tunturi sen korkeus on 1328 metriä merenpinnasta. Haltin huiputuksen jälkeen palaamme Kilpisjärvelle. 

 

Lounaan jälkeen safaripäivä jatkuu retkellä - kolmen valtakunnan rajapyykille. Kolmen valtakunnan rajapyykki, ruotsiksi Treriksröset, norjaksi Treriksrøysa, ja pohjoissaameksi Golmma riikka urna,  on Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteinen betoninen rajapyykki Koltajärvessä. Se on samalla Ruotsin pohjoisin ja Manner-Suomen läntisin piste. Rajapyykkiin rajoittuvat Suomen puolelta Enontekiön, Ruotsista Kiirunan ja Norjasta Isovuonon kunnat.

Sauna ja päivällinen majoituspaikassa.

Kolmas safaripäivä Kilpisjärveltä - Hettaan


Aamiainen majoituspaikassa. Kilpisjärveltä alkaa Ruotsin prinsessa Victorian mukaan nimetty kelkkareitti, Victorialeden. Se on ainutlaatuinen, vauhdikas reitti joka kiertelee molemminpuolin Suomen ja Ruotsin rajaa, kauniissa jokilaaksossa kohti Karesuvantoa. Matkalla ruokailemme Karesuvannossa. Sauna ja illallinen majoituspaikassa.

Safarin päättyy.

 

Kaikki muutokset on mahdollisia.

Sopivin safariajankohta on noin maaliskuun alusta huhtikuun puoleen väliin, viikot 09 - 16.
Suositeltava ryhmän vähimmäiskoko on 8 henkilöä. 
Safarihinta on  2.680€ - 2.925€/ henkilö, majoitusvaihtoehdosta ja ajankohdasta riippuen

-  tutustu myös - hyvä tietää moottorikelkkailusta - sivustoon

Ole hyvä ja kysy lisätietoja p. 0400 692 301 tai tarjous järjestelyistä sähköpostilla info@nordicsafaris.com

Tarvittaessa on erityisjärjestelyin myös mahdollista ajaa Hetta - Halti tunturi -  kelkkakierros kahtena safaripäivänä.

 

Lisäohjelma vaihtoehtoja ;

Lapin Kaste - iltaohjelmana Hetassa

- mukavia tarinoita Lapin poromiehistä, mystiikasta, tietäjistä, shamaaneista ja paikallisesta kulttuurista.

 

Kelkkasafari Kilpisjärveltä Jäämeren vuonoon


Vaihtoehtoisena toisen safaripäivän ohjelmana -  Kilpisjärveltä voi tehdä retken Jäämeren rantaan. 

Reitti kulkee suurtuntureiden yli jäämeren vuonoon. Unohtumattomat maisemat, puuton tunturimaisema vaihtuu vehmaaseen mäntymetsään.

Lounaaksi syödään tuoretta turskaa.  Illalla paluu Kilpisjärvelle.

 

Safariin sisältyy;
Kuvauksen mukainen ohjelma, majoitus yhteensä neljä yötä, kaksi Hetassa ja kaksi Kilpisjärvellä, osa majoituksista yhteismajoituksena, mainitut ruokailut ja saunapalvelut. Kelkkailussa tarvittavat varusteet; kelkkahaalarit, kelkkakengät, käsineet ja kypärä. Moottorikelkkavuokran ja tarvittavat polttoaineet. Kelkat on liikennevakuutettuja.  Osallistujien käsimatkatavarat; vaihtovaatteet illaksi, yöpymis- ja peseytymisvälineet, - kuljetetaan huoltoautolla majoituspaikkoihin. Luvat ja opaspalvelut.

Hyvä tietää; Safarin ajaminen vaatii hyvän fyysisen kunnon, päivämatkat ovat pitkiä ja reitit vaativia ajaa. Suositellaan että osallistujilla on kelkalla ajokokemusta, ja huomioittehan että osin ajoreitit kulkevat tiettömässä erämaassa. Aamupalat ja päivälliset syödään majoituspaikoissa, välipalat ja lounaat maastossa. Erikoisruokavaliot on hyvä ilmoittaa etukäteen.  Matkalle tarvittavat henkilökohtaiset varusteet ovat mm. peseytymisvälineet, pitkä alusvaatekerta, villapaita ja - sukat, verryttelyasu tai vastaava ohuehko lämmin asu kelkkahaalarin alle. Tutustu myös  - hyvä tietää moottorikelkkailusta - sivustoon

 

 

Kuvia kelkkareitiltä Kilpisjärvi  - Kaldotieva