Tornionjoen kovimmat kattilat, Vuentokoski ja Matkakoski jokiretki

Suomessa koskenlasku yhdistetään miltei heti tukkilaisromantiikkaan.
Koskenlaskun luonne on muuttunut tärkeästä liikenneväylästä ja irtouitosta, elämysten sekä kokemusten hakemiseksi.

Koskenlaskun perinne

Koskien haasteellisuutta kuvaa sekin että Tornionjoen yläjuoksun koskissa tukkilautat voitiin laskea teleinä, mutta alajuoksulla suuremmat kosket (Kukkola, Matka ja Vuento) pakottivat lauttojen purkamisen laskuiksi, jotka laskettiin yksitellen. Kumivene on mahdollistanut koskenlaskun vaikeimmissakin koskissa ja koskenlaskun nautintojen tarjoamisen turvallisemmin niitä haluaville.

Lauttojen laskureitit on perinteisiä tukinlaskureittejä noudattavia ja tarjoavat monipuolisia tehtäviä ja upeita perinnemaisemia Suomen ja Ruotsin rajajoelta.

Matkan varsinainen koskiosuus alkaa Pekanpäästä Vuentokosken laskulla.

Vuentokoski


Vuennonkoski on noin neljän kilometrin mittainen ja putouskorkeutta on miltei 16 metriä. Koski on yksi Tornionjoen hienompia lautalla laskettavia koskia. Se on on pitkä ja korkea-aaltoinen. Lisäksi kosken loppuosalla odottaa vielä suuri kallioseinämä ja pyörre jota sanotaan tynnyriksi. Se voi pyöräyttää isonkin lautan vaikka rullalle.

Matkakoski


Vuennon jälkeen on hetki aikaa hengähtää ja suorittaa viimeiset varmistukset ennen Tornionjoen Suomenpuolen yhtä kovimmista ”kattiloista ”, Matkakoskea.
Matkakosken putouskorkeus on kymmenisen metriä ja se tullaan alas puolenkilometrin matkalla.

Matkakoski on erittäin haasteellinen laskettava, koskessa on isot nopeavirtauksiset stopparit ja pitkälle keskivirtaan työntyvä rantakallio jonka sivulta laskureitti kulkee.

 

 

Tiedustelut ja varaukset: numerosta p 0400 692301 tai sähköpostilla osoitteesta info@nordicsafaris.com

Kokoontumispaikka: Pohjolan Pirtti, os. Koskitie 130, Kukkolankoski. Torniosta 15 km Jokivarrentietä (E8) pohjoista kohti.

Kukkolasta siirrytään bussilla Pekanpäähän josta jokiretki alkaa, retken kesto on noin kaksi ja puoli tuntia. Aikataulua saattaa muuttaa säätilanne, veden korkeuden vaihtelut ja mm kova vastatuuli.

Jaettava varustus: Neoprenhaalari, sadeasu, kumikengät, koskenlaskuliivi ja -kypärä.
On myös hyvä huomioida sään mukainen henkilökohtainen varustus ja ottaa mukaan vaihtovaatetta, esim. uima-asu, pitkähiainen paita tms. 

Soveltuvuus: Edellyttää normaalia fyysistä kuntoa.
Ikäraja on vähintään 15 vuotta ja alle 18 vuotiaat voivat osallistua huoltajansa seurassa, tai luvalla.

Saatavuus: tavallisesti noin kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Hinta 85e per henkilö. 
Suositeltava minimiosanottajamäärä on kuusi henkilöä.

Lisäohjelmana - joki ohjelman yhteydessä Kukkolankoskenlasku - tehtävärataohjelmana.
Ohjelman hinta 25e per henkilö. Lisäohjelma kestää n 30 minuuttia

Kukkolankoski

 

Kukkolankoski on Tornionjoen suurin ja tunnetuin koski, joka on samalla Suomen suurin vapaana virtaava koski. Pituutta sillä on runsaat kolme kilometriä ja putouskorkeutta on liki neljätoista metriä. Tässä ohjelmaosuudessa lasketaan noin kilometrin osuus Kukkolankoskesta, kosken parhaat kuohut.

 

 


 

Toiminnassa noudatetaan Suomen melonta ja koskenlaskuyrittäjät ry:n antamia ohjeita koskenlaskussa käytettävien veneiden turvallisuudesta ja käytöstä. Ohje on tehty yhteistyössä Kuluttajaviraston edustajien kanssa. Osallistuminen safareille edellyttää normaalia fyysistä kuntoa ja vähintään 15 vuoden ikää, alle 18 vuotias saa osallistua koskenlaskuun vanhempiensa (vanhempansa) kanssa tai luvalla. Osallistujia pyydetään tarkistamaan matkavakuutuksensa voimassaolo koskenlaskutapahtumissa. Pohjolan Safareilla on dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu-, Turvallisuus- ja Ympäristöhallintajärjestelmä. Sääolosuhteet ja vedenkorkeuden vaihtelut saattavat muuttaa laskureittejä, safarin aikatauluja tai estää koskenlaskun suorittamisen.