Kukkola, kylä kosken äärellä

Tornionjoki on euroopan suurimpia vapaana virtaavia vaellussiian ja lohen kutujokia. Kukkolankoski on Tornionjoen helmi, se on Suomen suurin valjastamaton koski. Kosken äärellä on Kukkolan kylä. Kylä on yksi Tornionjokivarren vanhoista kylistä, kylässä oli monta taloa jo 1500- luvulla. Kaunista kulttuuri-ja luonnonympäristöä löytyy etenkin Kukkolankosken ympäristöstä. Koskialueella ovat säilyneet monet kalastukseen liittyvät vanhat perinteet näihin päiviin asti.


Esitys virkistyspäivän ohjelmarungoksi;

1. Perinnekalastukseen tutustuminen  


Koskikentällä tutustutaan Kukkolankosken vuosisataiseen perinteeseen siianlippoukseen. Virran ollessa sopiva on mahdollista kokeilla lippoamista lippomiehen opastuksella.

 
2. Kukkolankoskenlasku kumiveneellä


Kukkolankoskenlasku suoritetaan kumilauttaa käyttäen ja asiakkaat osallistuvat toimintaan lautalta meloen. Toiminta alkaa turva- ja melontaohjeiden läpikäynnillä  jonka jälkeen osallistujille jaetaan laskussa tarvittavat varusteet. 

Ensimmäinen lasku - syöksy; lasketaan koski nopeinta reittiä. Reitti on vanha tukinuittoväylä ja se kulkee pitkin Suomen ja Ruotsin valtakunnan rajaa, joen syvintä kohtaa.

Toinen lasku - pujottelu;  lasketaan kosken tehtävärata.  Tehtävät ovat kohtuullisen haastavat. Veden virtauskorkeuden muutokset saattava muuttaa laskureittiä.

 

3. Pohjolan Pirtin saunat 

Tiedät sanonnan; jos ei sauna, viina ja terva auta, niin tauti on kuolemaksi. Pirtin puulämmitteiset saunat tuo suomalaisen saunakulttuurin aidoimmillaan nautittavaksesi. Saunat on nimetty koskien mukaan. Iso Närä on 10 hengen sauna ja isompi Jylhä on 18 hengen hirsisisustainen sauna.

 


4. Varrassiika on Kukkolankosken herkku


Ja sitten varrassiianpaistoon. Siiat on esivalmisteltu ja paistovalmiina siianpaistoarkulla. Seuraamme siianpaistajan työtä ja paistamisen aikana hän kertoo siianpaiston eri valmistusvaiheista. Pikkuhiljaa siiat kypsyvät avotulella ja kun kummatkin puolet ovat paistuneet, siika kastetaan suolaveteen ja on heti syöntivalmis. Varrassiika syödään sormin, pye kerrallaan.   

 

.. ja yöksi 'Pirtin vintile' tai  Kukkolan Vierataloille 

Tasokkaat ja hyvin varustellut vierastalot sijaitsevat Kukkolankoskenniskalla perinteisessä maalaismaisemassa.  

 

Tiedustelut ja varaukset: numerosta 0400 692 301 tai sähköpostilla osoitteesta info@nordicsafaris.com

Saatavuus: tavallisesti noin kesäkuun alusta syyskuun loppuun.
Kokoontumispaikka: Pohjolan Pirtti, os. Koskitie 130, Kukkolankoski Torniosta 15 km Jokivarrentietä (E8) pohjoista kohti.
Ohjelman kesto on noin viisi tuntia.
Soveltuvuus: koskenlasku edellyttää normaalia fyysistä kuntoa.

Koskenlaskuun jaetaan tarvittava varustus: Sadeasu,( neopren asu) kumikengät, koskenlaskuliivi ja -kypärä. On myös hyvä huomioida sään mukainen henkilökohtainen varustus. 

Lisäpalveluita:

Majoitusmahdollisuus Kukkolan Vierastaloissa.

Varrassiika - menu ruokailu, alkuruokavaihtoehtoja, metsäsieni tai porokeitto, pääruokana varrassiika ja jälkiruokana täytekakkukahvit.

Erikoisruokavaliot pyydän ilmoittamaan etukäteen. Suositeltava ryhmän vähimmäiskoko on 10 henkilöä

  

Oheisohjelmaksi, heille jotka eivät tälläkertaa halua koskenlaskuun, Lauttaretki 'Ruothin Styymanin saaren mukhan'.

Jokiretki tehdään tukkilauttaa muistuttavalla Pärske-lautalla aivan Suomen ja Ruotsin rajalla, Tornionjoella.Perinteistä maalaismaisemaa on molemmin puolin jokea. Retken aikana kerrotaan tarinoita alueen ihmisten elämästä, perinnekalastuksesta, maanviljelystä ja salakuljetuksesta eli joppauksesta.Koskiohjelman turvaohjeistusta;

Toiminnassa noudatetaan Suomen melonta ja koskenlaskuyrittäjät ry:n antamia ohjeita koskenlaskussa käytettävien veneiden turvallisuudesta ja käytöstä. Osallistuminen safareille edellyttää normaalia fyysistä kuntoa ja vähintään 15 vuoden ikää. Osallistujia pyydetään tarkistamaan matkavakuutuksensa voimassaolo koskenlaskutapahtumissa. Pohjolan Safareilla on dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu-, Turvallisuus- ja Ympäristöhallintajärjestelmä. Sääolosuhteet ja vedenkorkeuden vaihtelut saattavat muuttaa laskureittejä, safarin aikatauluja tai estää koskenlaskun suorittamisen.