Torniojokea napapiirin yli Kuohulautalla

Lauttasafarit Torniojoella tehdään Pärske- ja Kuohu- tyypin lautoilla jotka ova perinteistä tukkilauttaa muistuttavia puukantisia lauttoja. Lautat ovat varustettu päivämatkoilla tarvittavin varustein. Yhdelle lautalle mahtuu 12 henkilöä. Toiminta alkaa aina turvaohjeiden läpikäynnillä sekä varusteiden jaolla.

Pärske-lautalla Napapiirin yli

Jokilauttasafari joka ylittää napapiirin. Safari alkaa illalla ja yöttömän yön aikana ylitetään Napapiiri asiaan kuuluvine juhlallisuuksineen. Safari kestää noin puolitoista vuorokautta ja sen aikana yövytään Ylitorniolla. Aamulla matka jatkuu kokopäivän kestävällä jokisafarilla, jonka aikana koetaan alisen Tornionjoen hurjimmat kosket kuin myös saunan rentouttavat löylyt.  Tornionjoki on Ruotsin ja Suomen rajajoki. Maisemat vaihtuvat joen verkkaiseen tahtiin. Päivän aikana tulevat tutuksi niin jylhät vaaramaisemat kuin rehevät ja laajat jokivarsiniittyt puhtaine hiekkarantoineen.

Matkan varsinainen koskiosuus alkaa Vuentokosken laskulla. Vuento on pitkä ja korkea-aaltoinen koski. Vuennon jälkeen on hetki aikaa hengähtää ja suorittaa viimeiset varmistukset ennen Tornionjoen Suomenpuolen kovinta "kattilaa" Matkakoskea. Matkakosken putouskorkeus on kymmenisen metriä ja se tullaan alas puolenkilometrin matkalla. Matkakoski on erittäin haasteellinen laskettava, koskessa on isot nopeavirtauksiset stopparit ja pitkälle keskivirtaan työntyvä rantakallio jonka sivulta laskureitti kulkee. Kosken jälkeen joki rauhoittuu.

Korpikylän rannassa laitetaan lautturin lohisoppa kiehumaan. Matka jatkuu rattoisasti uiden ja ruokaillen. Lautalta voi kokeilla kalaonneaan onkimalla ahvenia. Suvanto-osuutta riittää noin kolmen tunnin ajan. Lauttasafari päättyy illansuussa Kukkolankoskelle.

Suositeltava ryhmän koko 12 vähintään henkilöä.

Tiedustelut ja varaukset numerosta p 0400 692 301 tai sähköpostilla osoitteesta info@nordicsafaris.com

Retki sisältää; kuvauksen mukaisen safarin, kuljetuksen Kukkolasta lähtöpaikalle.
Ruokailut; iltapalan, aamiaisen, lounaan ja nokipannukahvit tykötarpeineen aina tarvittaessa.
Henkilökohtaiset varusteet kuljetetaan huoltoautossa yöpymispaikalle.     

Saatavuus: tavallisesti noin kesäkuun alusta elokuun alkupäiviin.

Kokoontumispaikka: Pohjolan Pirtti, os. Koskitie 130 Kukkolankoski Torniosta 15 km Jokivarrentietä (E8) pohjoista kohti.  

Lauttasafarin kesto on noin puolitoista vuorokautta.
 
Jaettava varustus: Sadeasu, kumikengät, koskenlaskuliivi ja -kypärä.  
On myös hyvä huomioida sään mukainen henkilökohtainen varustus.

Soveltuvuus:
Edellyttää normaalia fyysistä kuntoa.
Ikäraja on vähintään 15 vuotta ja alle 18 vuotiaat vanhempansa seurassa.

Toiminnassa noudatetaan Suomen melonta ja koskenlaskuyrittäjät ry:n ohjeita koskenlaskussa käytettävien veneiden turvallisuudesta ja käytöstä.  Osallistuminen safareille edellyttää normaalia fyysistä kuntoa ja vähintään 15 vuoden ikää. Osallistujia pyydetään tarkistamaan matkavakuutuksensa voimassaolo koskenlaskutapahtumissa. Pohjolan Safareilla on dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu-, Turvallisuus- ja Ympäristöhallintajärjestelmä. Sääolosuhteet ja vedenkorkeuden vaihtelut saattavat muuttaa laskureittejä, safarin aikatauluja tai estää koskenlaskun suorittamisen. Pidätämme oikeudet muutoksiin.