Saunominen on terveellistä

Se saa mielihyvää tuottavien hormonien, endorfiinien, erityksen alkamaan - niin kuin sanotaan, saunominen tuo mielihyvää ja rauhoittaa. Sauna on myös merkittävä paikka rentoutumiseen, jota kuvaa hyvin tunnettu sanonta: "Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut" ja kaikki varmaan muistavat laulun: Saunan lauteilla jota Mikko Alatalo lauloi kutakuinkin näin: 

Mä maailman miekat ja panssarit heitin saunan taakse lepikkoon.
Kun pihkaiseen seinään mä selkääni nojaan ja löyly mua hyväilee,
ei mikään muu näillä maailman teillä paremmaksi mieltä tee.

Sauna on lämmin..

Sovi tutustumiskäynnistä tai pyydä tarjousta tilaisuutesi järjestelyistä,
puh. 040 755 1858   tai sähköpostitse info@nordicsafaris.com.

Runsashappiset IKI-löylyt

Löylyjen ylivoimaisuus perustuu kiukaassa käytettävään suureen kivimassaan, joka takaa miellyttävät ja runsashappiset löylyt lyhyellä lämmitysajalla. Kun kivet ovat lämmenneet, pysyy saunan ilma miellyttävässä 50-70 asteen lämpötilassa. Suositeltava ilmankosteus saunomisen aikana on 40-60 (kovissa löylyissä 70) grammaa vettä kuivaa ilmakiloa kohti.
Löylyä heittämällä saadaan saunan kosteus ja lämpötila nostettua ihanteelliseen löylykuntoon. Näin happi ei lopu ja saunassa viihtyy pidempiäkin aikoja. Suuren kivimäärän ansiosta löylyjen voimakkuutta voidaan säädellä heittämällä vettä kiukaan eri kohtiin.
Kiukaan päältä saa tuhdit löylyt, jotka puhdistavat niin kehon kuin mielenkin rankan työviikon päätteeksi. Kiukaan sivuilta irtoaa miedommat ja kosteammat löylyt, jotka ovat omiaan rentouttamaan rasittuneita lihaksia ja hellimään herkempääkin hipiää.

"Semmonen totuus on olemassa, että kun me tää löyly saadaan lämpimästä kivestä, niin silloin saunan täyttävät negatiiviset ionit ja ihmisille tulee erittäin positiivinen olo", totesi eräskin tv:stä tuttu remonttimies IKI-Kiukaasta.

Merialumiininen kuumakylpyallas

Pohjolan Pirtin ja Siikakartanon terassilla on merialumiininen kuumakylpyallas

Kuumaa kylpyä on kauan pidetty terveellisenä ja rentouttavana asiana. Siikartanon saunarannassa on  Kiramin merialumiininen kuumakylpyallas.

Joulukuusta huhtikuuhun Siikakartanon rannassa on mahdollisuus käydä myös avannossa. 

 

Avantouinnin terveysvaikutukset 

Avantouinti tehostaa verenkiertoa, lievittää selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja.
Avantouimarit kertovat harrastuksensa auttavan stressiin, virkistävän kehoa ja mieltä sekä parantavan verenkiertoa ja kylmänsietokykyä. Avantouintiin liittyy kuitenkin myös terveysriskejä. Avantoon ei pidä mennä "vauhdissa" vauhdilla . Verenpaineen vaihtelu voi aiheuttaa myös huimausta. Sukeltaminen ja pään kasteleminen avannossa ei ole suositeltavaa. Asiantuntijoiden mukaan avantouinnin hyödyt ovat haittoja suuremmat. 

Saunavihdat

Mukava vihta tulee esimerkisi rauduskoivusta. Vihtaoksien pituudet on noin 50-60cm. Laita keskusoksaksi suora, noin 50-55 cm pitkä haaraton oksa. Sen ympärille kerätään oksia (n.20 kpl) siten että vihdan muoto pysyy tasaisena.  Vihdakset ladotaan siten että lehden ulkopuoli on ulospäin. On suositeltavaa ettei vihdaksien päitä katkota. Kun kädensijan ympärysmitta on noin 8 cm paksu, käteen mukavasti sopiva, ei liian paksu tai liian ohut.  Hyvä sidontavitsa tulee nuoresta koivusta tai pajusta. Väännä vitsa tapuisaksi ja sido vihta pyöräyttämällä vitsa parikertaan kahvan ympäri. Pujota vitsaksen pää kahvaan, näin saat hyvän ripustuslenkkin. Käytä vihta kuumassa vedessä ennen käyttöönottoa tai pidä kiukaan päällä hetki höyryssä. Aloita vihtominen rauhallisesti, vaikkapa jaloista.