Pekanpäästä Kukkolaan pärskelautalla

Lauttasafarit Tornionjoella 

Lauttasafarit tehdään Pärske- ja Kuohu- tyypin lautoilla jotka ovat perinteistä tukkilauttaa muistuttavia puukantisia lauttoja. Lautat ovat varustettu päivämatkoilla tarvittavin varustein. Yhdelle lautalle mahtuu 12 henkilöä. Toiminta alkaa aina turva- sekä laskuohjeiden läpikäynnillä.

Pärske-lautalla Pekanpäästä Kukkolaan

Päivän kestävä lauttasafari, jonka aikana koetaan niin alisen Tornionjoen hurjimmat kosket kuin saunan rentouttavat löylyt. Maisemat vaihtuvat joen verkkaiseen tahtiin. Päivän aikana tulevat tutuksi niin jylhät vaaramaisemat kuin rehevät ja laajat jokivarsiniittyt hiekkarantoineen. Kosket ovat on joen helmet.

Matka alkaa Vuentokosken laskulla. Vuento on pitkä ja korkea-aaltoinen koski.Vuennon jälkeen on hetki aikaa hengähtää ja suorittaa viimeiset varmistukset ennen Tornionjoen Suomenpuolen kovinta "kattilaa" Matkakoskea.  Matkakosken putouskorkeus on kymmenisen metriä ja se tullaan alas puolenkilometrin matkalla.

Matkakoski on erittäin haasteellinen laskettava, koskessa on isot nopeavirtauksiset pystyaallot ja pitkälle keskivirtaan työntyvä rantakallio jonka sivulta laskureitti kulkee. Kosken jälkeen joki rauhoittuu.

Korpikylän rannassa laitetaan lautturin lohisoppa kiehumaan. Matka jatkuu rattoisasti uiden ja ruokaillen. Lautalta voi kokeilla kalaonneaan onkimalla ahvenia. Suvanto-osuutta riittää noin kolmen tunnin ajan. Lauttasafari päättyy illansuussa Kukkolankoskelle,  jossa saunan lauteilla on hyvä kerrata päivän tapahtumat.

Lauttasafari Pekanpäästä Kukkolankoskelle- safarin hinta on 350€/henkilö. 
Yhdelle lautalle mahtuu 12 henkilöä. 

Tiedustelut ja varaukset: numerosta 040 755 18 58 tai sähköpostilla osoitteesta info@nordicsafaris.com

Saatavuus: tavallisesti noin kesäkuun alusta heinäkuun loppuun.

Kokoontumispaikka: Pohjolan Pirtti, os. Koskitie 130 Kukkolankoski Torniosta 15 km Jokivarrentietä (E8) pohjoista kohti.  

Lauttasafarin kesto on noin kahdeksan tuntia.
 
Jaettava varustus: Sadeasu, kumikengät, koskenlaskuliivi ja -kypärä.  
On myös hyvä huomioida sään mukainen henkilökohtainen varustus.

Soveltuvuus:
Edellyttää normaalia fyysistä kuntoa.

Toiminnassa noudatetaan Suomen melonta ja koskenlaskuyrittäjät ry:n antamia ohjeita koskenlaskussa käytettävien veneiden turvallisuudesta ja käytöstä. Ohje on tehty yhteistyössä Kuluttajaviraston edustajien kanssa. Osallistuminen safareille edellyttää normaalia fyysistä kuntoa ja vähintään 15 vuoden ikää. Osallistujia pyydetään tarkistamaan matkavakuutuksensa voimassaolo koskenlaskutapahtumissa. Pohjolan Safareilla on dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu-, Turvallisuus- ja Ympäristöhallintajärjestelmä. Sääolosuhteet ja vedenkorkeuden vaihtelut saattavat muuttaa laskureittejä, safarin aikatauluja tai estää koskenlaskun suorittamisen.