Lautanlasku Kukkolasta Tornion keskustaan 

 

Vuonna 1873 säädettiin metsäntuotteiden lauttaamista koskeva asetus, joka antoi jokaiselle mahdollisuuden lauttaamiseen siellä, missä se ei tuottanut vahinkoa. Tornionjoen, rajajoen uittoa säädeltiin valtakuntien (Ruotsin ja Venäjän) välisin sopimuksin. Tornionjoen yläjuoksun koskissa lautat voitiin laskea teleinä, mutta alajuoksulla suuremmat kosket (Kukkola, Matka ja Vuento) pakottivat lauttojen purkamisen laskuiksi, jotka laskettiin yksitellen. Kuhunkin laskuun sidottiin soutukannot vitsaksilla. Kantoihin kiinnitettiin soutumelat, joilla raskasta lauttaa ohjattiin koskessa. Laskussa tarvittiin kaksi miestä melaa kohden, kaikkiaan siis kahdeksan miestä kunkin laskun viemiseen kosken ohitse.

Pärske- ja Kuohu Lauttaretket tehdään perinteistä tukkilauttaa muistuttavilla puukantisilla lauttoilla. Lautat ovat varustettu päivämatkoilla tarvittavin varustein ja yhdelle lautalle mahtuu 12 henkilöä. 

 

Lautalla Kukkolankoskesta

 

Retki alkaa vauhdikkaasti Kukkolankosken laskulla. Kukkolankoski on putouskorkeudeltaan yksi Tornionjoen suurimmista koskista, sen putouskorkeus on liki 14 metriä ja kokonaispituus on kolme kilometriä.

Kukkolankosken jälkeen matka jatkuu pitkin kaunista, Suomen ja Ruotsin valtakunnan rajajokea. Laskureitti on perinteinen tukinuittoreitti ja kivikkoiset matalat pikkukosket antavat oman haasteensa matkanteolle. Maisemat vaihtuvat joen verkkaiseen tahtiin.

Ruokaisa Laskumiehen lohikeitto ja tuimat Jopparin nokipannukahvit valmistetaan lautalla olevalla tulisijalla. Ohjelman kokonaiskesto on noin kolme tuntia ja se päättyy aivan Tornion (tai Haaparannan) kaupungin keskustassa olevalle laiturille.

Saatavuus: Lauttaretki on mahdollista suorittaa ennakkotilauksesta joka päivä noin kesäkuun alusta aina elokuun alkuun. 

Lähtöpaikka: Pohjolan Pirtti, Koskitie 130 Kukkolankoski     Karttahakuun tästä  

Lauttasafarin kesto on noin kolme tuntia.

Toiminta alkaa turva- ja laskuohjeiden läpikäynnillä sekä varusteiden jaolla.

Jaettava varustus
: Osallistujille jaetaan safarilla tarvittavat varusteet. Sadeasu, kumikengät, koskenlaskuliivi
ja -kypärä. On myös hyvä huomioida sään mukainen henkilökohtainen varustus.

Lauttaretken hinta on alkaen 125€ -  165€  per henkilö ja yhdellä lautalla voi matkustaa 12 henkilöä. 

Tiedustelut ja varaukset: numerosta p. 0400 692 301.
Pyydämme toimittamaan osanottajista nimilistan ja vahvistuksen sähköpostitse osoitteeseen info@nordicsafaris.com


Hinta sisältää: kuvauksen mukaisen lauttaretken, varusteet ja lohikeitto ruokailun lautalla.
Mahdolliset erikoisruokavaliot pyydämme ilmoittamaan tilausvaiheessa.

Soveltuvuus: Suosittelemme että lauttaretkelle osallistujalla on normaali fyysinen kunto ja vähintään 12 vuoden ikä, alle 18 vuotias voi osallistua retkelle huoltajansa mukana. Toiminnassa noudatetaan Suomen melonta ja koskenlaskuyrittäjät ry:n antamia ohjeita koskenlaskussa käytettävien veneiden turvallisuudesta ja käytöstä. Pohjolan Safareilla on dokumentoitu SFS-EN ISO 9001:2000 standardiin perustuva Laatu-, Turvallisuus- ja Ympäristöhallintajärjestelmä. Osanottajia pyydetään tarkistamaan vakuutuksiensa voimassaolo koskenlaskutapahtumissa. Sääolosuhteet ja vedenkorkeuden vaihtelut saattavat muuttaa laskureittejä, safarin aikatauluja tai estää lauttasafarin suorittamisen.