Talvi alkaa talvipäivän seisauksesta

Päivä ja yö ovat jälleen samanpituiset syyspäivän tasauksena. Päivän lyheneminen saavuttaa huippunsa talvipäivän seisauksena noin joulukuun 21. päivänä, jolloin syksy loppuu kestettyään noin 90 vuorokautta.

Talvipäivänseisaus on hetki, jolloin auringon deklinaatio (kulmaetäisyys) on minimissään ja se on pohjoiselta pallonpuoliskolta katsottuna alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Se on siis myös vuoden lyhin päivä. Talvipäivänseisaus ajoittuu aikavälille 20.-22. joulukuuta.


Tänä vuonna (2015) se on 22. joulukuuta klo 6.48. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan.

Kaamos on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Vaikka kaamoksen alkamisrajana teoriassa ovat napapiirit, niin ilmakehän vaikutuksen vuoksi absoluuttisen tarkkaa rajaa on hyvin vaikea määritellä. Siellä missä on kaamosta, on myös yöttömiä öitä. Napapiirillä on auringoton päivä 21. joulukuuta tai 22. joulukuuta. 

Tähtitieteelliset vuodenajat johtuvat siitä, että maapallo kiertoradallaan vastaanottaa eri kuukausina eri tavalla auringon valoa. Maapallon kiertoakseli on kallellaan noin 23,5° ratatasoon nähdeen. Kun akseli on auringosta poispäin, pohjoisella pallonpuoliskolla vallitsee talvi, ja tilanteen ollessa päinvastoin täällä on kesä.

Mutta kaamos on myös tekemisen aikaa, klikkaa sivulle.

Lähteet; Ilmatieteen laitos, Wikipedia

 

 

Takaisin»