Lohi tarttui lippoon Kukkolankoskella

Pohjolan Sanomat 16.6.2015

Perinteinen lohen lippoaminen alkoi Tornionjoen Kukkolankoskella heti kellon käännyttyä juhannusviikon maanantain puolelle.

Viime kesistä poiketen lippokausi lohen osalta on nyt laajentunut kahteen viikkoon. Innokkaimmat olivat tarttuneet lippoihinsa heti aamuyöstä.

- Jos Kukkolan miehille on kesän aikana asiaa, kannattaa ensiksi katsoa täältä, toteaa kukkolalainen Matti Kanniainen. Kanniainen itse saapui renkuille puoli kahden aikaan iltapäivällä. Muutaman tunnin aikana lippoon jää ainoastaan yksi, pienehkö siikaa. - Niinhän se on, että kun lohta lippoaa niin siikaa tulee.

Lippoamista seuraamaan saapunut Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Kalervo Liisanantti kertoo käyneensä itse lippoamassa aamulla.

- Silloin tarttui iso lohi, mutta pääsi karkuun. Tietenkin se oli iso, kun kalamiehiä ollaan, hän nauraa.

Lippoajilla on keskenään sopimus, että jokaisella yrittäjällä on käytössään kerrallaan kymmenen minuuttia, jonka jälkeen on seuraavan vuoro. Vuoroa vaihdetaan luonnollisesti myös heti, kun tulee kalaa.

- Yksi kala per lippoaja per vuorokausi, Liisanantti selventää. Jos koskella on rauhallisempaa, voi lippoamiseen käyttää enemmänkin aikaa.

- Se on aika raskasta puuhaa. Lippo on raskas ja virta kova, joten ei sitä kovin kauaa kerralla jaksakaan, Matti Kanniainen kertoo.

Kukkolankosken lippokalastus on sidottu taloihin. Oikeudet periytyvät kyläläisille vuosisatojen takaa ajalta, jolloin osa tiloista ylettyi joen yli.

- Aiemmin lippoamista sai harrastaa koko kesän. Alueella oli myös neljä lohipatoa, jotka kiellettiin liian tehokkaana pyyntikeinona, kalastusalueen puheenjohtaja Kalervo Liisanantti kertoo. Liisanantin mukaan joesta nostettavasta lohesta noin prosentti saadaan lippoamalla.

- Suurin osa pyynnistä on nykyään urheilukalastusta.

Kukkolankoskella lippopaikkoja on useampi. Nälkäkiven renkuilta ei nyt kuitenkaan nosteta lohta. Sen sijaan vieressä sijaitsevilla Maasaaren laakan kivillä lippoavan Ari Lahtisen lippoon jää oikea vonkale. Hän luonnehtii 12,5 kiloista lohta ihan hyvän kokoiseksi.

Lahtinen on käynyt lippoamassa lähes 16 vuoden ajan eli käytännössä niin kauan kuin hän on Kukkolassa asunut.

- Tämä jäi minulle heti sydämeen. Myös kalaa on tullut joka vuosi ainakin sen verran, että makuun pääsee.

30 vuoden lippokokemuksella puhuvan Matti Kanniaisen mukaan Kukkolankoskelta saa lipolla 12–16 kiloisia kaloja. Koski-isäntänäkin toiminut Kanniainen aikoo lipota kahden viikon kauden aikana melkoisella varmuudella joka päivä. - Sitä kun on tätä kalastusintoa.

Ensimmäsestä lippopäivästä puolikkaan ollessa takanapäin on paikalla käynyt lippo-oikeudenhaltijoista 15. Yhteensä lippoajia Kukkolankoskella on nelisenkymmentä.

Edes koskea piiskaava sade ei innokkaita kalamiehiä haittaa. - On täällä oltu pahemmillakin ilmoilla, Ari Lahtinen virnistää.

Lohensa jo nostaneen on toki helppo hymyillä.

Takaisin»