Kesän 2013 nousulohien kaikuluotaus Tornionjoella

Lohennousu Tornion- ja Simojokeen alkanut

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos aloitti toukokuun lopulla kudulle nousevien lohien seurannat Tornion- ja Simojoessa. Tähän mennessä kutujokiin on ehtinyt nousta suuria ja vanhoja emolohia. Päivittäiset nousulohimäärät ovat toistaiseksi seuranneet edellisvuoden kehitystä. Lähiviikkojen perusteella voidaan jo hieman ennakoida kutuvaelluksen kokonaismäärää.

Lisätietoja:

Tutkija Atso Romakkaniemi, puh. 0295 327 416

Tutkija Juha Lilja, puh. 0295 327 525

Lohien määrää ja vaelluksen ajoittumista seurataan kaikuluotaimilla Tornionjoessa napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella. Kaikuluotain tuottaa vedenalaista videokuvaa, ja kalat lasketaan luotaimen näytöltä. Kuluvana kesänä luotauspaikan on toistaiseksi ohittanut Tornionjoella 3 028 lohta ja Simojoella 191 lohta. Nousevien lohien kokonaismäärää ei pystytä vielä tähänastisten havaintojen pohjalta arvioimaan. Seuraavien 2-3 viikon aikana jokiin nousee lähinnä keskikokoisia lohia, jotka yleensä muodostavat kutunousun huipun.

 

 

 

 

Tornionjoen varressa viime kesän huimat lohiluvut ovat nostattaneet odotukset huippuunsa, mutta kukaan ei voi etukäteen varmasti sanoa millaisen lohikesän kynnyksellä ollaan. Matkakosken partaalla istuu torniolainen Juusolan Kaarlo, joka arvelee kalaa nousevan vähän eri lailla.
– Joki ottaa tai antaa, nyt on ottanut, tuumaa mies rauhallisesti..

Lue lisää  http://www.yourlapland.com/mita-tehda/kalastus/vayla-antaa-tai-ottaa-nyt-se-ottaa/

 

 

Lohenpyynti Tornionjoella käynnistyy 1.6. ja jatkuu elokuun loppuun saakka.
Merialueella pyynti alkaa Ruotsissa 19.6. ja Suomessa 25.6.
Yksi lohi kalastajaa ja vuorokautta kohden.
Kalastuslupia myy Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon yhteislupa-alue.
Hinnat: vuorokausilupa on 15 euroa, viikkolupa 60 euroa ja kausilupa 120 euroa. Uutena on 60 euron hintainen yhden kunnan alueelle myytävä kausilupa.

Pohjolan Sanomat, Sari Pelttari-Heikka, kuvat, Pauli Järvinen

Kalastusohjelmat ja venevuokraus - Pohjolan Safarit p. +358 (0) 400 692 301 , info@nordicsafaris.com

Takaisin»