Kesä

Kullero (Trollius europaeus) eli niittykullero on näyttävä keltakukkainen Lapin leinikkikasvi (Ranunculaceae). Se on Lapin maakuntakukka.

Alkukesän kukka; Kullero

Kulleron kukka on iso keltainen pallo, halkaisijaltaan 3-5 cm. Pallomaisuutta lisäävät varsinaisia terälehtiä ympäröivät keltaiset kehyslehdet. Pysty varsi on 30-70 cm pitkä, usein haaraton. Aluslehdet ovat pitkäruotisia, niiden lapa on leveä ja tavallisesti viiteen liuskaan jakautunut.

Kullero on yleinen Lapissa. Etelä-Suomessa sitä tavataan purojen varsilla ja puutarhakarkulaisena. Etelämpänä Euroopassa se on vuoristojen kasvi, Alpeilla sitä tavataan yli 3000 metrin korkeuteen asti. Etelän kullerot aloittavat kukintansa toukokuussa, Lapissakin viimeistään juhannuksena.

Kesän pituus voidaan määritellä useilla eri tavoilla, joko kalenterin mukaan tai ilmaston tai sään perusteella. Vanhan määritelmän mukaan kesä alkaa kesäpäivänseisauksesta 21. tai 22. kesäkuuta ja päättyy syyspäiväntasaukseen 22. tai 23. syyskuuta. Kuukausista kesään kuuluviksi lasketaan tavallisesti kesä-, heinä- ja elokuu. Terminen kesä katsotaan alkavaksi, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyväisluontoisesti +10 asteen yläpuolelle, ja päättyväksi, kun se vastaavasti laskee saman rajan alle. Terminen kesä kestää Etelä-Suomessa neljä kuukautta, Pohjois-Lapissa vain kaksi.

 

Takaisin»