Höyryävä madekeitto kruunaa talvipäivän

Jaakko Heikkilä, Kukkolankoski kuvateos StudioBlue

Sen tietää, että soon puhasta, ko se klumpeaa kylmässä koskessa...

Kaikki maistuu paremmalta, kun on meneillään niiden paras sesonki.

Vielä paremmalta ruoka maistuu, kun kauden makuja ehtii hiukan odottaa, made kuuluu pakkaspäiviin..

Made on pitkulainen, hyvin pienisuomuinen ja limaisen liukas kala, ja sillä on litteän leveä pää ja puolet sen ruumiista on pyrstöosaa. Made on väritykseltään keltaisen- tai tummanruskean kirjava, kyljissä säännöttömiä kuvioita, mahapuoli on vaalea.

Mateen leuassa on turskakaloille tyypillinen viiksisäie. Silmät ovat melko suuret.

 

Kukkolan talvikalastusohjelmiin - klikkaa tästä

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista. Mateen ruodot ovat suuria joten siitä saa helposti ruodottoman. Pehmeärakenteista madetta on käsitetävä varovaisesti. Keittoa varten made nyljetään eli sen nahka poistetaan.  Se myös putsataan ja sisältä otetaan talteen mäti ja maksa.

Jos saat mätimateen, ota mätipussit talteen, lypsämällä mäti pusseista astiaan. Vatkaa mätiä haarukalla sekä poista suonet ja kalvot. Pakasta mätiä vuorokausi, jonka jälkeen voit käyttää sen sulatuksen jälkeen. Mausta mäti suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa mäti ruisleivällä sipulisilpun ja smetanan kanssa.

 

 ... Mahoton ko soon hyvä vellikala..

Matin Madekeitto

Nyljetty made (maksoineen)
perunaa
porkkanaa
sipulia
1,5 tl suolaa
½ tl valkopippuria
nippu tilliä

Liemi:
vettä
1 sipuli
1 pieni porkkana
1 laakerinlehti
10 maustepippuria

Keitä ensin kalaliemi. Laita nyljetty made isohkoon kattilaan. Kaada päälle vettä niin, että se peittyy. Pilko sekaan kuoritut sipuli ja porkkana. Laita sekaan laakerinlehti ja maustepippurit.
Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia ja kuori välillä muodostunut vaahto liemen pinnalta.
Ota made lautaselle jäähtymään. Siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan. Kuori ja pilko perunat, sipuli ja porkkana. Laita ne liemeen kiehumaan ja keitä kypsäksi. Perkaa sillä aikaa mateen lihat irti ruodoista. Lisää peratut kalapalat ja halutessasi pieneksi pilkottu mateen maksa kattilaan. Anna kiehahtaa. Mausta soppa suolalla ja pippurilla. Sekoita ja tarkista maku. Silppua tilli ja sekoita se joukkoon. Älä enää keitä soppaa. Tarjoa rieskan ja ruisleivän kera.

Kari Nyberg ja Jaana Vetikko

 

 

Takaisin»